Je bevindt je hier:  home  > tips

tips

Brugpieper en dan...

Op de basisschool was je het stoerste en het oudste kind van de school. Op de middelbare school ben je weer de kleinste en de jongste. Als je naar de brugklas gaat verandert er ineens heel veel in je leven. Je hebt niet één, maar wel twaalf leraren. Je gaat van het ene naar het andere lokaal en je verdwaalt onderweg. In je rugzak zit niet alleen maar een broodtrommeltje, maar ook een stapel kilozware boeken. Om nog maar te zwijgen over het huiswerk.

lees meer

Hoe ga je daar allemaal mee om? Hoe overleef je de brugklas? Deze tips helpen je op weg.

 1. Blijf jezelf. Doe je niet anders voor dan dat je daadwerkelijk bent. Daar schiet je niets mee op.

 2. Doe nooit iets tegen je zin. Als je bijvoorbeeld niet wilt roken dan moet je dat ook niet doen. Laat je dus niet beïnvloeden door anderen.

 3. Haal je goede cijfers? Wees dan trots op jezelf en schaam je niet als klasgenootjes je een studiebol noemen. Ze zijn gewoon jaloers.

 4. Wees niet bang voor leerlingen uit de hogere klassen. Bedenk dat zij ooit ook brugpieper zijn geweest.

 5. Draag je tas niet op je rug als je naar school fietst. Leg 'm onder je bagagedrager. Dat is veel handiger en zo voorkom je rugpijn. In de pauze bewaar je je boeken in een kluisje. Dat scheelt je sjouwen!

 6. Neem voldoende eten mee in een broodtrommel. Op een lege maag kan je je niet concentreren.

 7. Heb je een vraag of zit je iets dwars? Ga dan naar je mentor. Hij/zij is er speciaal om jou te helpen.

Welke spulletjes moet je allemaal kopen?

Op de middelbare school heb je niet meer je eigen laatje onder je bureau waar je je spulletjes kunt opbergen. Je wisselt immers steeds van lokaal. Daarom moet je voldoende spullen meenemen in je rugzak die je tijdens je schooldag nodig hebt. Welke spulletjes moet je allemaal kopen?

lees meer
 • Etui. Het liefst een effen etui zodat jij en je klasgenootjes er allemaal leuke kreten op kunnen schrijven. Zo pimp je meteen je etui!

 • Geodriehoek. Voor wis-, natuur- en scheikunde is een geodriehoek een musthave.

 • Rekenmachine. Jouw hulp bij rekensommen.

 • Pennen. Neem voldoende pennen mee. Je raakt er altijd één kwijt. Of je leent ze uit aan klasgenootjes.

 • Agenda. Schrijf al je aantekeningen en afspraken overzichtelijk op in je 'hippe' agenda.

 • Kaftpapier. Je studieboeken zijn eigendom van de school. Je levert ze ook weer in aan het einde van het schooljaar. Wees dus zuinig op deze dure boeken en kaft ze met speciaal kaftpapier.

Is je eerste schooldag in zicht? Wees niet ongerust. De school geeft jou alle informatie die je nodig hebt. Denk hierbij aan informatie over de 1e lesweek, het huisreglement enzovoort.

Gebruikte bronnen:

Brugklas-tips